Pihe-puha piskótatekercs

Édesszájúak vagyunk, de várni nem szeretünk, a bolt meg messze van, mi legyen!?!?

Csináljunk egy gyors piskótát és csavarjuk fel, mint a szőnyeget valami geil lekvárral!

Viszont az egyszerű piskótatekercs-lap készítése egyszerű és nagyszerű! Sütésekor nagyon fontos, hogy elég hajlékony tésztát kell kapjunk sütés után ahhoz, hogy fel tudjuk tekerni tördelés nélkül. Sok gyakorlott háziasszony (just me) mumusa pont emiatt, holott a világ legkönnyebb, leggyorssabb és legfinomabb süteményéről van szó. Nem a tojás, nem a liszt a hibás!!! Mindössze annyi a hüpp-hüpp-hüpp varázstrükk, hogy kicsit más arányokat veszünk alapul.

Egy, kb. 30X40 cm-es tepsibe illő tésztához szükséges hozzávalókat ide:

8 darab tojássárgája,
10 dkg porcukor,
8 dkg liszt,
1 sütőpor,
ici-pici só,
CSAK 4 tojásfehérje.

Szétválasztjuk a tojásokat. A 4 tojásfehérjét üstben, illetve nagyobb tálban, kinek milyen eszköz áll rendelkezésére, szép habbá verjük némi sóval. Ezután egyből mehet bele a porcukor, amitől még szebb és keményebb fehér habot kapunk.

Ekkor jönnek egyesével a tojássárgák. 1,2,3…. Mind a nyolcat szépen eldolgozzuk, amitől csodálatos sárga lesz a tésztánk színe. Mi ekkor még egy-két vaníliás cukorral is megbolondítjuk , majd tovább verjük a laza habunkat. A robotgépet ezután már félre is tehetjük.Kuktánk mosogathat, vagy magad uram!

A lisztben a sütőport kiskanállal gyorsan elkeverjük, majd az egészet laza mozdulatokkal szépen lassan a tojáshab tetejére szórjuk. Eközben fakanállal elnagyolt keverő mozdulatokkal összedolgozzuk, így nem zuhan össze, vagy törik a tojáshab és megmarad a tésztánk csudálatos habos-babosnak.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és hirtelen belekanalazzuk a habtésztát. Elegyengetjük simára és a már előmelegített kb. 200 fokos (forró) sütőbe toljuk a tepsit. 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.

Akkor van kész, mikor szemlátomást megpirult itt-ott a tészta teteje. Kivesszük a sütőből és NEM várjuk meg míg kihűl.

Hanem a következőt tesszük:

Egy nagyobb méretű konyharuhát lazán a csap alatt nem összevizezünk, csak megnedvesítünk. Csináljuk úgy, hogy marokba szorítjuk a ruhát, és egy pillanatra a folyó víz alá tartjuk. Ekkor foltokban itt-ott nedves lesz a kendőnk. Ha túl vizes, akkor a beletekert piskóta rátapad!

Kiterítjük az asztalra a konyharongyot és ráfordítjuk sütőpapírostul a még meleg piskótát. Könnyedén lefejtjük a sütőpapírt és a nedves konyharuhánk közepén máris ott a gyönyörű, ruganyos tésztánk.

Ekkor egyszerű mozdulattal ráhajtjuk az egyik felén az anyagot, és elkezdjük feltekerni, mint a kakaóscsigát. Minél szorosabbra sikerül, annál szebb lesz a végeredmény.

Tehát a piskótát feltekertük a konyharuhával, majd hagyjuk kihűlni.

Amikor már érzésre nem meleg, visszahajtjuk és jó sok lekvárral /esetleg egyéb krémmel/ megkenjük (nálunk az erdei gyümölcs, kajszi, szamóca íz a nyerő) majd már konyharuha nélkül az idomult tésztát ugyanolyan szorosra feltekerjük. Hagyjuk a lekvárt, krémet megszikkadni egy fél órán keresztül, végül éles késsel 2 cm-es csigákra feldaraboljuk.

Tálalás előtt esetleg fahéjas, vagy vaníliás porcukorral megszórhatjuk a tál süteményünket!

Tapasztalat alapján 1 adag piskótatekercs elfogyasztása ebéd után 4 személynek körülbelül 10 percig tart!:)

1 Comment Pihe-puha piskótatekercs

  1. bembem

    nyammmiii!!! de jóónak tűnik:)))majd neki állok én is elkészíteni, bár úgysem leszek olyan ügyes, mint te…:Pcupp

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.